Επικοινωνία: ippofaeslarisa@gmail.com ΤΗΛ.:2410531096

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Νέες πολυδύναμες καλλιέργειες..!

Η Αρόνια....!
 
  Η αρόνια (Aronia melanocarpa) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae και στο γένος aronia. Είναι ένα θάμνος ο οποίος σε άγρια κατάσταση ευρίσκεται σε υγρά και όξινα εδάφη. Το φυτό όμως αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα εδάφη (αμμώδη, αργιλώδη, πλούσια οργανικά εδάφη, υγρά ή ξηρά)



Βιολογία του φυτού

Η αρόνια είναι ένας θάμνος που φθάνει το ύψος των 1-2m και εκτείνεται σε πλάτος 1,5m. Η περίοδος της ανθήσεως του φυτού είναι κατά τον Απρίλιο- Μάιο. Η μορφή του θάμνου είναι σφαιρική που αυξάνεται διαρκώς με την έκπτυξη νέων βλαστών σαν παραφυάδες στην βάση του φυτού. Το φύλλωμα της αρόνιας είναι σκούρο πράσινο που γίνεται λαμπερό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ γίνεται κόκκινο το φθινόπωρο πριν πέσει.
Η διάρκεια ζωής της είναι μέχρι 100 έτη.Οι ρίζες της είναι επιφανειακές και λεπτές. Δημιουργεί πολλές παραφυάδες και μεταφυτεύεται εύκολα.Τα άνθη της μοιάζουν πολύ με τα άνθη της μηλιάς και για τον λόγο αυτό οι γερμανοί ονομάζουν την αρόνια Apfelbeere, δηλαδή καρποί της μηλιάς.

Το φυτό της αρόνιας έχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την άποψη της αισθητικής, επειδή κατά τον Μάιο γεμίζει από ένα μεγάλο πλήθος μικρών λευκών λουλουδιών (1,5 cm διάμετρο) που εκφύονται σε κορύμβους των 6-12 ανθέων. Τα άνθη της είναι λευκά με κόκκινους ανθήρες. Η αρόνια είναι φυτό αυτογόνιμο. Μετά το δέσιμο των ανθέων οι καρποί ωριμάζουν μετά από 80-90 ημέρες.
Οι καρποί της, είναι στρογγυλοί με μαυριδερό χρώμα που φθάνουν σε μέγεθος 1cm, στην αρχή είναι κόκκινοι, το καλοκαίρι στη συνέχεια παίρνουν χρώμα σκούρο ιώδες και γίνονται μαύροι κατά την ωρίμανση τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Οι καρποί παρουσιάζουν μία βύθιση σε σχήμα σταυρού στην κορυφή τους. Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ανθοκυάνες ( Oszmianski & Sapis 1988, Wu et al 204) οι καρποί της θεωρούνται από τους πιο πλούσιους σε αντιοξειδωτικά. Οι καρποί μπορούν να καταναλώνονται νωποί αν και είναι πολύ στυφοί και έχουν λίγο ξινή γεύση, ή να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων μιγμάτων χυμών ή αλκοολούχων ποτών, ή ενεργητικών ποτών, ή για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και σαν χρωστικές διαφόρων τροφίμων.
Η αρόνια είναι ένα είδος που καλλιεργείται εύκολα, είναι ανθεκτικό στον παγετό και χαρακτηρίζεται από την μεγάλη του προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη που διαφέρουν πολύ όσον αφορά την δυνατότητα τους να αρδευτούν ενώ έχει λίγους εχθρούς και ασθένειες.

Καλλιεργητικές πρακτικές

 Η αρόνια πρακτικά μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει καλά επειδή έχει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού.
Κατά την καλλιέργεια της αρόνιας, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως πρέπει να είναι 3m και μεταξύ των φυτών 1,5m επάνω στη γραμμή φυτεύσεως δηλαδή φυτεύονται 220 φυτά / στρέμμα.
Η λίπανση στην καλλιέργεια της αρόνιας είναι απαραίτητη. Συνιστάται να δίδεται κατά την φύτευση των δενδρυλλίων της αρόνιας μία μικρή ποσότητα ενός πλήρους λιπάσματος.
Πειράματα λιπάνσεως στην Ευρώπη έδειξαν την σημασία που έχει η λίπανση στην καλλιέργεια της αρόνιας. Σε εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, συνιστάται να χρησιμοποιούνται: η ουρία, το υπερφωσφορικό και ένα καλιούχο λίπασμα.
Οι πειραματισμοί που διενεργήθηκαν μας επέτρεψαν να ανακαλύψουμε ότι αυτό το φυτό είναι ανεκτικό στον ανταγωνισμό των ζιζανίων που είναι προσαρμοσμένα στα όξινα εδάφη ή στα άλλα ζιζάνια. Επομένως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει κανείς κάποια μέσα ελέγχου των ζιζανίων.
Η αρόνια δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα (Richer &al. 1997). Πρέπει να κλαδεύει κανείς τους βλαστούς που έχουν κάποιες ζημιές ή τους πιο παλιούς βλαστούς ώστε να ευνοείται η είσοδος του φωτός στο εσωτερικό των φυτών. Πρέπει επίσης να απομακρύνονται οι παραφυάδες όταν ο αριθμός τους γίνει υπερβολικός.
Η αρόνια δεν είναι ευαίσθητη στο ψύχος και επομένως δεν απαιτούνται κάποια μέτρα για προστασία των φυτών από το ψύχος.
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες και εχθροί που να προσβάλουν την αρόνια .
Τα πουλιά προκαλούν ζημιές την περίοδο του φθινοπώρου. Χρησιμοποιούνται για προστασία της παραγωγής, ηχητικές μέθοδοι αλλά και δίχτυα .
Η απόδοση των φυτών σε καρπούς είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας αυτής. Σε φυτείες αρόνιας τα φυτά φτάνουν σε πλήρη απόδοση μετά περίπου 5 χρόνια. Οι αποδόσεις της είναι 3- 6 kg/φυτό.
Οι καρποί της αρόνιας, συγκομίζονται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, με την βοήθεια μιας μηχανής που χρησιμοποιείται για την συγκομιδή και άλλων μικρών καρπών, όπως είναι το μύρτιλλο χωρίς να παρατηρούνται ζημιές στους καρπούς.

Η φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις της αρόνιας

Οι καρποί της αρόνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C. Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον επειδή έχουν πολύ στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν χρωστικές τροφίμων. Ο καρπός, της αρόνιας είναι προϊόν που ευρίσκεται στην αμερικανική αγορά και από την δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη.
Στη Ρωσία η αρόνια χρησιμοποιείται σαν διουρητικό φάρμακο, επειδή αυξάνει την έκκριση της ουρίνης, αλλά και σαν φάρμακο για την μείωση της υπέρτασης όπως επίσης και στην δερματολογία. Επειδή περιέχει ουσίες που θεωρούνται σαν αντικαρκινικές ειδικά του καρκίνου του εντέρου, στη Γερμανία συστήνεται από πολλούς ερευνητές η κατανάλωση της αρόνιας για λόγους πρόληψης διαφόρων ασθενειών.
Η αρόνια περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας, κλπ.
Η αρόνια χρησιμοποιείται για την μείωση της χοληστερίνης σε άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρυνση. Στα φαρμακεία πωλούνται διάφορα σκευάσματα της αρόνιας, όπως σε κάψουλες, σε σταγόνες, κλπ
Ο χυμός και οι καρποί της αρόνια, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την όρεξη.

Η εμπορία της αρόνιας

Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση των καρπών της αρόνιας αλλά κυρίως των χυμών της υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η αρόνια χρησιμοποιείται τόσον στην μεταποίηση όσον και για την παρασκευή λειτουργικών τροφίμων. Στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Γαλλία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τους χυμούς και τα σιρόπια που έχουν σαν βάση την αρόνια.
Ο καρπός της αρόνια σαν καρπός που καταναλώνεται νωπός, δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό λόγω του ότι είναι στυφός ενώ αντίθετα για τους χυμούς της υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Στον Καναδά η τιμή της αρόνιας κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4,5 € ανά κιλό. Η τιμή των καταψυγμένων καρπών κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3,5 € ανά κιλό, ενώ του χυμού της αρόνιας σε μίγμα με άλλους χυμούς κυμαίνεται μεταξύ 10- 12 € ανά κιλό. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, δίδεται μεγάλη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των καρπών της. Σύμφωνα με την D. Walkowiak-Tomczak (2007) της Γεωπονικού Πανεπιστημίου Poznan της Πολωνίας, τα ποσοστά των αντιοξειδωτικών του χυμού της αρόνιας, μειώνονται ραγδαία, όταν ο χυμός παστεριώνεται ή έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.
Οι ιδανικές συνθήκες για την προστασία των αντιοξειδωτικών συνίστανται στην διατήρηση του χυμού σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.


Δυνατότητα ανάπτυξης της καλλιέργειας της στην Ελλάδα

Η αρόνια μπορεί να αποτελέσει μία νέα καλλιέργεια στη χώρα μας επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί στο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Ελλάδος. Είναι φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φαρμακευτικό αλλά και σαν φυτό της βιομηχανίας τροφίμων. Η αρόνια εντάσσεται στους μικρούς καρπούς, όπως είναι το ιπποφαές και το μύρτιλλο οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία και να αποτελέσουν ένα νέο κλάδο της ελληνικής γεωργίας. Οι μικροί καρποί λόγω της μεγάλης φαρμακευτικής και θρεπτικής τους σημασίας απευθύνονται σε πολλών ειδών μεταποιητικές επιχειρήσεις και επομένως αποτελούν μία εναλλακτική λύση για το μέλλον. Η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει 1800-2000€/ στρέμμα καθαρό εισόδημα.



Το Ιπποφαές......!
 
Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να παράγει καρπούς από το  υψόμετρο του επιπέδου  της θάλασσας μέχρι το  υψόμετρο των 2000m. Στη Ρωσία  υπάρχουν ενδημικά είδη  του ιπποφαούς που καρποφορούν σε υψόμετρα μεταξύ 1200m και 2000m.
Το εύρος των θερμοκρασιών μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί είναι  πολύ μεγάλο και ευρίσκεται μεταξύ -43ο C και 40ο C.
Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία μπορεί να είναι γόνιμα ή λιγότερο γόνιμα ή ακόμη και σε άγονα εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 8,0. Έχει αποδειχθεί ότι οι ρίζες του αναπτύσσονται καλά σε  ελαφρά αεριζόμενα εδάφη, αμμώδη ή χαλικώδη και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και  σε εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου. Μπορεί να καλλιεργηθεί επίσης και σε αργιλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη με επιτυχία αφού βέβαια ενσωματωθεί μία ποσότητα 2000-2500 κιλών / στρέμμα καλά χωνευμένης κοπριάς ή άλλης οργανικής ουσίας.  Το ιπποφαές είναι ένα φυτό μοναδικό που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αξιοποιήσει ακόμη και   εγκαταλελειμμένα γεωργικά εδάφη, ακαλλιέργητες εκτάσεις, αμμώδεις παραθαλάσσιες εκτάσεις,   πυρόπληκτα εδάφη ή βραχώδη νησιά ενώ ταυτόχρονα λόγω του ότι συμβιώνει στις ρίζες του με ένα αζωτοβακτήριο λαμβάνει το άζωτο που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη του από τον ατμοσφαιρικό αέρα, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος με άζωτο βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γονιμότητα του εδάφους.
Το φυτό αυτό θεωρείται ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα σαν αυτοφυές τα δίδει σε περιοχές που δέχονται τουλάχιστον 400mm έως 600mm βροχής ετησίως και επάνω. Το ιπποφαές εφόσον αποβλέπουμε στην μεγάλη παραγωγή πρέπει το καλοκαίρι να αρδεύεται έστω και με μικρές ποσότητες ύδατος. Η κατάλληλη άρδευση μπορεί να γίνεται με το σύστημα των σταγόνων ή με τους μικροεκτοξευτές.
Μερικά είδη και υποείδη του ιπποφαούς μπορούν να ανεχθούν και πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά γενικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι σε βαριά και υγρά εδάφη δεν ευδοκιμεί το φυτό αυτό. Το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια του ιπποφαούς πρέπει να στραγγίζει καλά.
Το γεγονός επίσης ότι το ριζικό του σύστημα απλώνεται ταχέως σε μεγάλο εύρος επιφανειακά, του δίνει τη δυνατότητα  σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του εδάφους.
Λόγω του ότι είναι ανθεκτικό στην επίδραση των ισχυρών ανέμων, το ιπποφαές χρησιμοποιείται επίσης και σε φυτοφράκτες με πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία των καλλιεργειών, αλλά και σαν πολύ καλό καταφύγιο της τοπικής πανίδας.
Η καλή ηλιοφάνεια είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μεγάλης παραγωγής καρπών. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύθυνση των γραμμών φυτεύσεως να είναι στον άξονα βορρά- νότου ώστε να υπάρχει η μικρότερη σκίαση των φυτών.

Το ιπποφαές…

• Το ιπποφαές περιέχει στο σύνολό του, αρμονικά, 190 και πλέον θρεπτικά συστατικά.
• Περιέχει σχεδόν το σύνολο των καροτένιων που χρειάζεται για να λειτουργεί ο οργανισμός, περίπου 50.
• Στην σύνθεσή του περιέχονται σχεδόν στο σύνολό τους οι βιταμίνες.
• Είναι μοναδικό στην συγκέντρωση του σε λιπαρά οξέα, περιέχει Ω3, Ω6, Ω7, Ω9.
• Περιέχει φυτοστερόλες, και ιδιαίτερα την β-σιτοστερόλη που είναι πολύ πιο ισχυρή στην διάσπαση της χοληστερίνης από την χολίνη που δημιουργεί ο οργανισμός.
• Λειτουργεί ευεργετικά για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
• Δίνει ενέργεια και ευεξία.
• Προσφέρει ισχυρή αντιοξείδωση.
• Λόγω της β-σιτοστερόλης μπορεί να λειτουργήσει κατά της χοληστερίνης.
• Συντρέχει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Λόγω των καροτένιων είναι χρήσιμο κατά της ακτινοβολίας, των εγκαυμάτων, της γήρανσης, των πληγών και της ωχρά κηλίδας.
• Τέλος, τα λιπαρά οξέα του βοηθούν το δέρμα, τον εγκέφαλο, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Εάν τρυπήσετε την κάψουλα του ιπποφαούς με μια καρφίτσα, μπορείτε να την πιέζετε ελαφρά και να βγάζετε λίγο έλαιο. Με αυτό μπορείτε να κάνετε επάλειψη σε ρυτίδες, πανάδες, εγκαύματα και πληγές.

Όπως πληροφορεί η Διεύθυνση Παραγωγής Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "στην Ευρωπαϊκή αγορά τα προϊόντα του ιπποφαούς πωλούνται σε υψηλές τιμές. Ενδεικτικά, ο χυμός του ιπποφαούς μπορεί να φτάσει τα 50-55 ευρώ το λίτρο, ενώ αντίστοιχα για το έλαιο του ιπποφαούς οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ το κιλό".


Ελιές Πυκνής Φύτευσης..!

 

 Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό δέντρο με μικρά και αρωματικά φρούτα, είναι κατάλληλο για πυκνή φύτευση και συστήνεται η μηχανική συγκομιδή. Είναι δέντρο με σχετικά  ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα, μπορεί να διαμορφωθεί και να διατηρείται μικρό ετσι ώστε να ανταποκρίνεται καλά σε σχετικά σοβαρό κλάδεμα. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου καθαρίζοντας τον κορμό του φυτού από το έδαφος και προς τα επάνω 70cm και να μην υπερβαίνει τα τρία μέτρα. Τα πλαϊνά χονδρά κλωνάρια που εξέχουν δεξιά και αριστερά τις γραμμής τα αφαιρούμε γιατί η μηχανή στο πέρασμά τις θα τα σπάσει και θα πληγώσει το φυτό. Το δέντρο προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος, ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών, είναι παγετό-σκληραγωγημένο, παράσιτο-ανθεκτικό, είναι ανεκτικό στην αλατότητα και από τις ελιές χαμηλής ενεργητικότητας είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στο κλίμα της Ελλάδος.  Επιτρέπει να καλλιεργούνται υπό πιο έντονη υψηλής πυκνότητας συνθήκες σε σχέση με άλλες φυτείες ελιάς, έχει υψηλό ποσοστό βλαστικής ικανότητας και σε οπωρώνες αρδεύσιμες συστήνεται η φύτευση 4m επί 1,5m και σε μη αρδεύσιμες 6,5m επί 1,5m. Τα φύλλα είναι μικρού μεγέθους περίπου 4 εκατοστά μήκος, είναι συμμετρικό με την ευρύτερη διάμετρο στο κέντρο, η πάνω επιφάνεια είναι σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια γκρι. Όσον αφορά τους ψεκασμούς του φυτού δεν διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες ελιάς.
Η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική μπαίνει νωρίς στην καρποφορία και από το τρίτο έτος έρχεται σε παραγωγή. Έχει την δυνατότητα να φτάσει σε παραγωγή λαδιού έως και τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα, κατά περίπτωση ανάλογα τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.Είναι ποικιλία αυτό-γόνιμη, μέσης άνθησης,  έρχεται σε παραγωγή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή. Ο καρπός είναι ιδιαίτερα αρωματικός, μικρός, συμμετρικός με σκούρο καφέ χρώμα, στρογγυλεμένη κορυφή, βάρος (1.5-1.8g) και μια ευρεία μισχοειδής κοιλότητα με μερικές μικρές δυσδιάκριτες φακίδες. Ο καρπός είναι μικρός με περιεκτικότητα σε λάδι 20-22%, το λάδι είναι υψηλής ποιότητας με γενικά βουτυρώδη, φρουτώδες, αρωματική και πολύ ήπια στη γεύση, όπως επίσης έχει μεγάλη καθαρότητα βάρους χωρίς το κουκούτσι. Έχει την δυνατότητα να φτάσει τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα κατά περίπτωση υπό ιδανικές
κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.


Ελιές πυκνής φύτευσης......!

Η Ελλάδα κάποτε ήταν ταυτόσημος με μια γόνιμη, εύφορη γη, με μια πλούσια εκτατική γεωργία. Όλα αφθονούσαν.

Σήμερα όμως, η γεωργία και οι γεωργοί της περιοχής καρκινοβατούν και πνέουν τα λοίσθια μέχρι το 2013 που η πνοή των επιδοτήσεων θα μειωθεί σημαντικά ή θα αποπνεύσει.

Τα οικολογικά προβλήματα μεγαλώνουν. Μειώνεται το νερό, υποβαθμίζεταιη γονιμότητα των εδαφών, η παραγωγή τροφίμων και μάλιστα ποιοτικών είναι ανύπαρκτη.

Μια σύγχρονη γεωργία πρέπει να βαδίσει στα νέα δεδομένα.

Το λάδι ρέει χρυσό, ευλογημένο λάμπει ακόμη στον ελληνικό ήλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα , συνεχίζει την πορεία στα νέα δεδομένα.

Το ελαιόλαδο συμμετέχει μόνο με 2% του συνόλου των μαγειρικών λιπών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως , μέχρι σήμερα

Η μεσογειακή δίαιτα σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.

Στη σύγχρονη γεωργία σπουδαία θέση έχει η εκμηχάνιση που θα πεί μείωση κόστους.

Ο κάμπος αποτελεί οπωσδήποτε το καταλληλότερο έδαφος για να δουλέψουν τα μηχανήματα συγκομιδής της ελιάς.

Αλλά και να μπορεί η ελιά να φυτεύεται πυκνά ιδιαίτερα κάποιες ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα .

Έτσι μια νέα δυνατότητα γεωργίας ανέτειλε, οπωσδήποτε και υπό τον ήλιο της Ελλάδας. Η καλλιέργεια ελιάς πυκνής φύτευσης που, σημειωτέον , παράγεται κυρίως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελιά καλλιεργείται σύμφωνα με πρότυπα παρακολούθησης της ποιότητας, μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή ,σχεδόν αμέσως ελαιοποιείται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα εξαιτίας παρατεταμένης παραμονής σε ακατάλληλες συνθήκες και υλικά όπως λινάτσες , πλαστικά ,τσουβάλια , κλούβες κτλ.

Κάποιοι άλλοι λαοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, πρωτοπόροι είναι οι Ισπανοί που ήδη έχουν φτάσει να καλλιεργούν σε πυκνή φύτευση ελιά μηχανικής συλλογής περίπου 400.000 στρέμματα..

Εμείς οι Έλληνες;

Ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε για τις νέες καλλιέργειες..!

1 σχόλιο:

  1. Εδω στην Κρητη την πυκνη φυτευση της εληας την βλεπω δυσκολη γιατι υπαρχει ο μικρος κληρος αλλα και τα ανωμαλα εδαφη.ηθελα να ρωτησω αν η παραγωγη ειναι καθε χρονο η οπως οι παραδοσιακες καλλιεργειες που συνήθως ειναι χρονια παρα χρονια.εχω 40 στρεμματα ελαιωνες παραδοσιακη φυτευση 7Χ7 αλλα τεμαχισμενα σεχωραφια των 7,9,8,4,3 κτλ στρεματων και το βλεπω δυσκολο για πυκνη φυτευση παρολο που με ενδιαφερει μιας και οι παραδοσιακες καλλεεργειες που εχω εχουν καταντισει εντελως ασυμφορες γιατι και το κοστος καθε χρονο ανεβαινει μιας και ειμαι μοναχος οποτε τα εργατικα, οι βενζινες μεταφορας, τα λιπασματα, και τα σκαψιματα και οτιδηποτε αλλο (και με πολυ προσωπικη εργασια)...στο τελος δεν μενει τιποτε στην κυριολεξια....τι μου προτεινετε;
    ευχαριστω
    γιαννης πρικ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή